Theatermeesters

Masterclasses voor professionals

Viewpoints Masterclass

VIEWPOINTS

Viewpoints is onmisbaar in de bagage van de hedendaagse theatermaker. Theatermeesters nodigt het viewpointlab uit voor een masterclass. De masterclass bestaat uit Viewpoints en Suzuki- training. Samen met het Viewpointslab organiseert theatermeesters deze masterclass. De eerste is als gast-masterclass onderdeel van het Theater Festival. Voor meer uitleg zie onderaan

viewpoint-training

Viewpoint-training

Periode: 3 dagen, 7 t/m 9 sept. 2010, di t/m do (onderdeel van het Theater Festival)

Plaats: Amsterdam, grote zaal van De Balie

Duur: 3 dagen introductie-cursus (2,5 dag + ’s middags demo-lecture voor publiek)

Tijden: 11:00 t/m 16:30 uur

Deelnemers: 8- 18 pers. (maximaal)

Masterclass docenten: Jan van Opstal & Hildegard Draaijer.

Prijs:  € 350,- (incl. BTW) incl. lunch. 10% korting voor leden van FNV-Kiem en Act.

Inschrijving: Stuur een mail naar jurreschreuder@hetnet.nl, tel: 06-24880218. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt…

Jan van opstal: Regisseur, Choreograaf, docent. Is naast docent Toneelacademie Maastricht o.a. opgeleid in Amerika door Anne Bogart voor Viewpoints. Hildegard Draaijer: Regisseur, artistiek leider en tevens opgeleid voor Viewpoints in Amerika.

Uitleg Viewpoints

De VIEWPOINT TRAINING is een fysieke acteurstraining d.m.v. improvisatie. Deze gaat niet alleen uit van de intuïtieve impuls, maar heeft ook de bedoeling om bewuste, actieve keuzes te laten maken vanuit een compositorisch denken.

• Zij traint het lichaamsbewustzijn, het inzetten van fysieke mogelijkheden.
• Zij helpt de speler zich meer bewust te worden van de compositie-elementen die hij tot z’n beschikking heeft.
• Zij traint de flexibiliteit, het vermogen om open te staan voor impulsen van buiten af en keuzes te maken in de mogelijke reacties hierop. Het leren los laten van de eigen voorgeprogrammeerde reactie, het eigen cliché.
• Zij traint het reproductievermogen.

De VIEWPOINTS kunnen voor een acteur hetzelfde zijn als vingeroefeningen voor een pianist of een klassieke barre voor een danser.   De VIEWPOINTS geeft de acteur de mogelijkheid om verder te kijken dan wat hij zelf in eerste instantie voor mogelijk houdt.Hij traint bewustzijn van de verschillende VIEWPOINTS, de capaciteit om met zijn hele lichaam te luisteren en een gevoel van spontaniteit en durf te onderhouden. Hij oefent het vermogen om alles om hem heen te registreren en niets uit te sluiten omdat hij denkt dat het goed of slecht, nuttig of onbruikbaar is.

De masterclassdocenten:

Jan van Opstal en Hildegard Draaijer hebben deze methode uitvoerig bestudeert in New York. Zij hebben daar gestudeerd met Anne Bogart en de SITI company en met Mary Overlee, de grondlegster van de Viewpoint. Zij geven regelmatig workshops en integreren dit in hun werk als regisseur/ choreograaf en docent.

Werkwijze Jan van Opstal
Jan van Opstal is ongeveer twintig jaar werkzaam als theatermaker/choreograaf in Nederland en Vlaanderen. In de loop der jaren heeft hij een eigen methode van lesgeven ontwikkeld waarmee hij een constante overlapping tussen (tekst)theater en beweging/dans opzoekt.

Werkwijze Hildegard Draaijer
Sinds 10 jaar is Hildegard Draaijer werkzaam als docent in het kunstvakonderwijs (Acteursopleiding Utrecht, Docerend theatermaker Utrecht, Toneelacademie Maastricht, Docent Drama Leeuwarden en Arnhem en de Rotterdamse Dans-academie) en sinds 1997 als maker en artistiek leider bij Theatergroep DOX. Daarnaast heeft ze op projectbasis diverse voorstellingen geregisseerd en geeft ze regelmatig workshops en trainingen aan professionals.